Att ha ett kreditkort är väldigt praktiskt, antingen i vardagen eller som backup-kort om något händer och ditt primära kort inte fungerar. Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas för att få sin ansökan om kreditkort beviljad. Ett av de krav som finns är en relativt stabil inkomst, men det är också viktigt att du inte har några betalningsanmärkningar.

I Sverige sparas uppgifter om betalningsanmärkningar i tre år hos de företag som lämnar ut kredituppgifter till banker, hyresvärdar och andra. Med en betalningsanmärkning i dessa register är det svårt att få ett kreditkort beviljat. Det beror på att krediten är en form av lån du tar från kortutgivaren, och för att denna ska kunna ge dig det lånet måste de vara säkra på att du kan betala för dig. Problemet kan lösas om du har nog med belägg för att visa att du verkligen är kapabel att betala och visar upp dessa i ett möte med din bankman.

En annan utväg, om du verkligen vill ha ett kreditkort och inte kan vänta på att din anmärkning har försvunnit, är att ta ett extra kort till någon annan som redan är godkänd. Dock finns det även banker som också har restriktioner gällande den lösningen.