Studenttiden är ofta en period i livet då man har det lite knapert ekonomiskt. Studiemedlen ska räcka till utgifter som böcker, mat och nöjen. Det kan det vara bra att ha ett kreditkort som finns speciellt för studenter. Då slipper du vara orolig för att stå helt utan pengar då det är mycket av månaden kvar. Ett kreditkort för studenter fungerar precis som ett vanligt kreditkort, men har lite andra villkor som passar bra för studenter med begränsade tillgångar.

Jämför och hitta det bästa studentkortet

Som student kan det var tufft att få ekonomin att gå ihop på bara medel från CSN. Med ett kreditkort för student har har du en back-up om det skulle bli alltför skralt i kassan. Dessutom ingår samma förmåner som du har med ett vanligt kreditkort. Dessa förmåner kan vara t ex bonuspoäng på allt du handlar, rabatter av olika slag, återbäring osv. Reseförsäkring brukar också ingå i många av kreditkortsavtalen, så kontrollera och jämför mellan de olika bankerna vilket studentkort som faller dig i smaken.

Kreditgräns för studenter

Då du ansöker om ett kreditkort som student görs en kreditupplysning på dig. Inte alla banker beviljar kreditkort för studenter då de kräver en fast inkomst. Många av de större bankerna beviljar dock kreditkort då de ser bidraget från CSN som en inkomst.

Krediten på dessa kort kan vara något lägre än för ett “vanligt” kreditkort. Gränsen för krediten ligger vanligen runt 15 000 kr – 20 000 kr. Detta är bl a för att du inte ska samla på dig allt för stora skulder som kan vara svåra att bli av med.

Fördelar och nackdelar

Vanliga fördelar för studenter när det gäller kreditkort är att de inte kostar något. Bankerna tar normalt ut en årsavgift för sina kort, men detta är undantaget för studenter.

Det ingår ofta reseförsäkringar av enklare slag om du betalar delar av din resa med kortet.
Det som kan vara negativt är förstås att du handlar på kredit, och med pengar som du inte har. Dessa måste betala tillbaka inom en viss tid, och om det är tungt ekonomiskt att vara student så kan det även bli tyngre att ha ytterligare en skuld att släpa på.

Kreditkort för studenter skiljer sig annars inte så mycket från de andra kreditkorten som finns på marknaden.

Re:member Flex

Som student är ofta ekonomin ett viktigt ämne i vardagen. Många studenter har det tufft ekonomiskt. Re:member Flex är ett kreditkort som lämpar sig bra för just studenter. Detta är ett kreditkort och fungerar på samma sätt som andra kreditkort, fördelen är att du betalar mindre för att ha kortet.

Du har med Re:member Flex en räntefri kredit på upp till 20 000 kr, och du har möjlighet att dela upp din betalning på 24 månader. Du bestämmer själv hur du vill betala din kreditskuld, om du vill betala hela summan på en gång, eller om du vill dela upp betalningen.

Detta är Re:member Flex:

 • Kortet kostar ingenting att ha. Varken års- eller månadsavgift.
 • Räntefri betalning på upp till 24 månader. På köp över 3 000 kr tillkommer en administrativ kostnad på 57 kr per månad.
 • Du kan enkelt få en överblick och ändra återbetalningstid via “Mina sidor” .

Re:member Flex är anslutet till Mastercard, så du kan använda ditt kort över hela världen. Det ingår dessutom reseförsäkring och avbeställningsskydd, och det finns totalt 12 stycken extra försäkringar att köpa till.
Med Re:member Flex kan din studietid bli lite enklare och lite billigare.

ICA Student

Du som studerar på eftergymnasial nivå och behöver ett bankkort med bra villkor kan kika lite närmare på ICA Student. Ica Student är ett bankkort som ger dig både bonus och rabatter i samtliga ICA-butiker. Kortet är anslutet till Mastercard och du kan använda det överallt där man tar emot Mastercard, inte bara på ICA-butiker runt om i Sverige.

Ica Student är även ett bra kort att ha med på resan om du är ute och åker. Du har en gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd med kortet, och du betalar inga avgifter för uttag av kontanter i automat.

Detta är ICA Student:

 • Ett gratis kort utan års- eller månadsavgift.
 • Dubbel bonus och dubbla studentrabatter på samtliga ICA-butiker.
 • Rabatter på mat varje vecka.
 • Erbjudanden och förmånliga priser på upplevelser.
 • Rabatterat pris på hemförsäkring.
 • Om du väljer att sätta in CSN-bidraget på ditt ICA-konto får du 100 kr.

ICA Student erbjuder ingen kredit, men ICA Banken ger ut kreditkort med samma fina villkor för studenter, detta kostar dock 27 kr per månad. Med kreditkortet har du en räntefri kredit på upp till 60 dagar.

Bonussystemet med ICA Student bygger på att du samlar poäng som sedan betalas ut i form av checkar som kan användas då du handlar på ICA. För att tydligt se, och hålla koll på din ekonomi, kan du enkelt följa dina inköp i internetbanken.

Nyckelkund student Swedbank

Swedbank har tagit fram ett program för dig som studerar på universitet eller högskola. I Nyckelkund Student ingår en mängd förmåner, verktyg och tjänster för studenter. Det enda du behöver göra är att låta ditt CSN-stöd gå in på ditt konto i Swedbank, sedan kan du börja ta del av förmånerna. Du kan också välja om du vill ha ett bankkort eller föredrar ett betal- och kreditkort. Korten är anslutna till Mastercard och går, vilket du än väljer, att använda världen över.

Detta får du som Nyckelkund Student:

 • Avgiftsfria kort (gäller både bankkort och betal- och kreditkort).
 • Möjlighet att ansöka om Mastercard Guld, och få 50% rabatt på årsavgiften.
 • Tre månaders gratis hemförsäkring.
 • Tillgång till Swedbanks digitala tjänster i internetbanken eller via appen, utan extra kostnad.
 • Du betalar ingen uppläggningsavgift om du ansöker om lån i Swedbank.
 • 20% rabatt på sakförsäkringar.

Nyckelkund Student är ett bra förmånspaket för dig som studerar och behöver hålla i slantarna. Med mobil- eller internetbanken får du en tydlig bild över din ekonomi och hur den kan utvecklas. Du kan förstås också utföra överföringar och betalningar med denna tjänst.

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?

I vår jämförelse kom vi fram till att det bästa valet för dig som student är ICAs kreditkort, ICA Student. Med detta kort kan du själv välja om du vill ha ett bankkort eller ett kreditkort. Även om kreditkortet har en månadsavgift så är de andra avgifterna som kan tillkomma med ett kreditkort obefintliga. Med ICA Student får du många bra fördelar och användbara tjänster.

Det fina och förmånliga bonussystemet, där du som studerande får dubbel bonus, gör att du i slutändan får goda rabatter på livsmedel. Du kan på så sätt sänka dina månadskostnader för mat, och få mer pengar över till annat. Rabatterna på upplevelser och matvaror är generösa och ger studenter mer att leva på varje månad.  Med ICA Student, det bästa kreditkortet för studenter, behöver inte din ekonomi ta stryk under studenttiden.