Många av de stora matvarukedjorna ger ut matkort till sina kunder. Ett matkort ger dig fördelar på olika sätt. Det kan vara rabatter eller bonusar som finns laddat på ditt kort. Det kan också innebära någon form av poängsystem som i slutändan ger dig pengar tillbaka då du handlat. Några av matvarukedjorna har tagit steg längre då det gäller matkort, så idag kan du även få ett matkort som är knutet till ditt bankkonto, eller ett matkort med kredit.

Hur använder jag mitt matkort på bästa sätt?

Ett matkort kan vara en bra källa till ett lite mindre matkonto. Med ett matkort kan du få fördelar som:

 • Skräddarsydda erbjudanden
 • Bonus varje gång du använder kortet
 • Pengar tillbaka eller rabatter på vissa varor.

För barnfamiljer kan ett matkort vara till stor nytta eftersom notan för månadens inhandlade mat ofta är rätt så stor. För dig som är ensamboende eller bor i en liten familj blir förstås inte förtjänsten lika stor, men matkortet kan ändå göra nytta i form av billigare enstaka varor eller andra erbjudanden. Ju mer du handlar, ju mer fördelar har du av ditt matkort.

Matkort och kreditkort i ett

Utvecklingen av matkorten har de senaste åren resulterat i att du som kund kan koppla ditt matkort till ditt bankkonto. Du kan också ha ett matkort och ett kreditkort i ett. Om du väljer ett matkort som är kombinerat med ett kreditkort fungerar det precis som ett vanligt kreditkort. Du kan alltså handla vad som helst med ditt kort, inte bara mat.

Kreditkorten har vanligen vissa försäkringar som kommer med kortet, t ex reseförsäkring och avbeställningsskydd. Du har också visst många dagars räntefri kredit när du använder den typen av kort, och om det är ett kort som du samlar poäng eller liknande på, så samlar du förstås ihop en pott med hjälp av allt du handlar.

Ett matkort kan ge dig mer för pengarna. Om du utgår från dina och din familjs behov, är det bara för dig att jämföra marknadens olika kort och sedan välja det som passar dig bäst. Det bästa matkortet är förstås det som du som kund tjänar mest på att använda.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med att använda ett matkort då du gör dina matinköp är att du betalar lite mindre för dina varor. Med olika kundrabatter, erbjudanden och värdecheckar blir det ofta en viss skillnad i utgifterna. De stora skillnaderna för matkontot blir förstås för de som handlar mycket, så som t ex barnfamiljer.

Kundrabatterna är såklart en av de största fördelarna med matkorten, men du som väljer att ha ett matkort med kredit har även fördelar som att du t ex kan välja hur mycket du vill betala av på din kredit. Försäkringar som ingår är också en av fördelarna. Du kan också ta ut kontanter i uttagsautomater med många av kreditkorten. Vanligtvis är matkorten helt gratis, du betalar ingen månads- eller årsavgift för att ha, eller använda, ditt matkort.

De negativa delarna kan vara om du t ex använder ett kreditkort att ta ut kontanter med, kan det vara förenat med någon form av avgift. Likaså kan det kosta att använda vissa av kreditkorten utomlands, eller vid valutaväxling.

Att tänka på då du ska skaffa ett matkort

Se över ditt behov av matkort innan du bestämmer dig vad som passar bäst. Tänk över några av följande frågor då du jämför de olika matkorten på marknaden:

 • Handlar du vanligtvis på en och samma affär, eller sprider du ut dina köp i olika matkedjor?
 • Har du användning för ett kreditkort, eller är det en alltför stor utmaning för din ekonomi?
 • Hur ser bonussystemet för ditt matkort ut?
 • Vinner du mest på att ha någon form av poängsystem med återbäring, eller med regelbundna rabatter?

Kom även ihåg att kontrollera om det ingår några försäkringar med matkortet, så att du inte på annat håll betalar för samma försäkringar som ingår.

ICA-kortet

ICA Banken har flera olika kort att erbjuda. Det kort som riktar sig mest mot matköp finns i två olika varianter. Det finns ett kort som du bara samlar bonus med. Du drar ditt kort och blir tilldelad din bonus, men genomför köpet med ett annat kort eller kontanter. Den andra varianten av kort är ett kort som du både betalar och samlar bonus med. Betala med kortet kan du bara göra i ICAs butiker.

Med internetbanken eller en app kan du enkelt få en bra bild över ditt matkonto, dina transaktioner, fakturor och saldo.
Du har även möjlighet att välja ett ICA-kort som är anslutet till Mastercard. Du använder då ditt kort som ett kreditkort, förmånerna är dock de samma som med de andra.

Detta är ICA-kortet:

 • Du får 1% i bonus på allt du handlar på ICA.
 • Din bonus betalas ut varje månad i form av en check som du kan använda då du sedan handlar.
 • Kortet är gratis. Du betalar inga avgifter alls. Detta gäller även om du vill ha ett extrakort.
 • Du får regelbundet rabatter och erbjudanden på både varor och upplevelser.
 • Du kan sätta in pengar ditt kort direkt i ICA-butiken.

ICA-kortet är enkelt att använda. Många av ICAs butiker runt om i Sverige har på senare tid börjat med självscanning, där du som kund själv scannar dina varor medan du handlar. Med deras egna kort så kan du enkelt registrera dig för denna smidiga tjänst.

Vare sig du har ett rent bonuskort där du tar del av rabatter, erbjudanden och bonus eller ett kort som du betalar med så är ICA-kortet ett väldigt kundvänligt och lättanvänt kort.

Coop MedMera

Ett smart matkort som ger dig poäng på allt du handlar. Coop har också flera olika samarbetspartners som du också kan samla dina poäng hos. Då du ansöker om ett Coop MedMera-kort kostar detta 100 kr och du blir då medlem i Coop och får ta del av en hel del erbjudanden, både från Coop och från deras utvalda partners. Det innebär riktigt bra priser och erbjudanden på mat, resor, nöjen och kläder.

Poängsystemet fungerar så att du själv får välja vad du vill använda dina intjänade poäng till. Du har även möjlighet att välja ett Coop MedMera-kort som är anslutet till Mastercard. Det fungerar då som ett vanligt kreditkort men med samma förmåner som med MedMera-kortet utan betalfunktion.

Detta är Coop MedMera:

 • Du tjänar poäng på allt du handlar.
 • Dina intjänade poäng kan bytas mot både varor och upplevelser i Coops Poängshop på hemsidan.
 • Du får regelbundet rabatter och personliga erbjudanden baserade på hur dina inköp ser ut.
 • Du kan enkelt få en överblick över dina inköp och ditt poängsaldo genom att logga in på hemsidan.

Coop MedMera är ett kort med många förmåner. Inte nog med att du som kund får en hel del fördelar, du kan även göra nytta ute i världen samtidigt som du gör din veckohandling.  Du kan välja att ge dina poäng till förmån för biståndsarbete. Poängen, eller pengarna, kan doneras till biståndsorganisationen We Effect som arbetar för att hjälpa människor att hjälpa och stärka sig själva, eller donera dina poäng till Vi-skogen, en biståndsorganisation som arbetar för att bekämpa fattigdom i östra Afrika. Dina poäng kan på detta sätt användas till att göra samhällsnytta.

Hemköp bonuskort

Som medlem i Hemköps bonuskundsprogram samlar du bonus varje gång du handlar mat och drar ditt bonuskort. Bonusprogrammet är uppbyggt som en trappa, det innebär att du tjänar mer i bonus ju mer du handlar. Du har dock alltid minst 0,5% i bonus. Som kund får du återbäring i form av checkar som du sedan kan utnyttja i Hemköps butiker. Du får alltså tillbaka pengar då du använder Hemköps bonuskort.

Detta är Hemköps bonuskundsprogram:

 • Du samlar poäng på allt du handlar på Hemköp.
 • Dina intjänade poäng utbetalas i form av checkar som du kan handla på Hemköp för.
 • Du får regelbundet fina erbjudanden och blir inbjuden till Hemköps bonuskundsträffar.
 • Hemköps bonuskort är gratis, inga avgifter tillkommer. Du kan också ha en medkontohavare och då få ett extrakort.
 • Du kan hålla koll på ditt saldo och din intjänade bonus då du loggar in på Hemköps hemsida.

Hemköps bonuskundsträffar anordnas flera gånger per år, och alla bonuskunder blir då inbjudna att medverka vid dessa festligheter. Vid dessa tillfällen kan du ta del av många fördelaktiga erbjudanden och riktigt bra priser.

Då du skaffar Hemköps bonuskort får du den första månaden dubbla poäng på allt du handlar som välkomsterbjudande, detta gäller under hela din första månad som bonuskund.

Vilket är det bästa matkortet?

Mellan ovanstående tre matkort och deras olika bonus- och poängsystem är det Coops MedMera-kort som sticker ut lite extra. Coop MedMera ger dig inte bara poäng på det du handlar med sitt kort, utan du får också en stor valfrihet till att använda dina insamlade poäng som du vill. Genom deras utvalda samarbetspartners generösa erbjudanden kan resultatet av dina veckohandlingar bli till upplevelser som resor eller nöjen, bidrag till en shoppingrunda eller en hjälpande hand till människor som får hjälp från olika biståndsorganisationer.

Coop MedMera-kortet är det bästa matkortet enligt vår mening, det är visserligen det enda av dessa tre matkort som kostar pengar att skaffa, men med tanke på vad du får för pengarna tjänar du troligen in dessa pengar under ditt medlemsskap. Om du väljer att avsluta ditt medlemsskap får du givetvis tillbaka dina satsade pengar.