När du ska ut och resa är det ofta smidigt att använda ett konto- eller kreditkort. Om du skulle behöva kontanter går det oftast att ta ut pengar i uttagsautomater. Det är många gånger en mycket bättre och billigare affär än att växla kontanter på ett växlingskontor, innan du åker iväg.

Växlingskontoren tar vanligen ut en procentuell avgift, ett valutaväxlingspåslag, på summan som du växlar, eller erbjuder en högre kurs på de olika valutorna. På det sättet kan du förlora onödigt stora delar av din reskassa eftersom du får mindre valuta för pengarna.

Uttagsavgift i bankomat

När du tar ut pengar i en uttagsautomat utanför Sverige måste du i många fall betala någon form av avgift för uttaget. Detta gäller både då du tar ut pengar på en bank, ett valutaväxlingskontor eller i en uttagsautomat. Det är bankerna som bestämmer hur avgifterna ska tas ut, så beroende på vilken bank du har hemma i Sverige så kan kostnaderna för uttagen se lite olika ut.

De olika avgifterna kan vara att du måste betala en engångsavgift varje gång du tar ut pengar ur en automat. Uttagsavgiften ligger normalt mellan 25 – 40 kr. Då tjänar du förstås på att ta ut en större summa pengar, än att göra det många gånger. Bankerna kan också ta ut en avgift på en viss procent av det totala beloppet som du tar ut.

Valutaväxlingspåslag istället för uttagsavgift

Om du använder dig av ett Visakort, eller Mastercard från någon av de större bankerna så betalar du vanligen ett valutaväxlingspåslag istället för en uttagsavgift. Den avgiften brukar ligga mellan 1,5 – 1,65% när du tar ut pengar utomlands.

Dessa valutakurser är ofta bättre än de som växlingskontoren erbjuder. Flera av de mindre bankerna kan ha ännu bättre villkor för utlandsuttag. Några av de mindre bankerna har skippat avgifterna helt. Ica Banken är en av de banker som inte tar ut någon avgift alls, vare sig då du handlar eller gör kontantuttag.

Om du använder ditt konto- eller kreditkort att betala med på en affär eller restaurang, kan du ibland få välja om du vill betala i svenska kronor eller i landets valuta. Om du väljer att betala i landets valuta slipper du betala dolda avgifter, och du får vanligen den bästa valutakursen.

Uttagsautomater

I uttagsautomaterna runt om i världen kan du ibland också utföra andra tjänster än att bara ta ut kontanter. Du kan i en del automater sätta in pengar på ditt konto och se ditt kontoutdrag. Kontantuttagen kan dessutom ibland göras i en annan valuta än landets valuta.

I Sverige kan du t ex tar ut Euro i Bankomaterna i de flesta städer. Detta är också möjligt i många andra länder som inte har Euro som valuta. Anledningen till att det varierar vilka tjänster som kan utföras i en Bankomat, ATM eller annan uttagsautomat, är för att det är bankerna som bestämmer över vilka tjänster som ska kunna utföras i uttagsautomaterna. Det kan därför vara bra att kontrollera vad som gäller för just din bank innan du ger dig ut på resande fot.

Slipp onödiga avgifter

Att kunna utnyttja sin reskassa på bästa sätt, och få så mycket som möjligt för sina slantar är så klart varje resenärs önskan. Om du ska komma undan onödiga utgifter så långt det går så är det sammanfattningsvis bäst att ta ut pengar lokalt på ditt resmål, eller använda dig av ditt konto- eller kreditkort för att få den bästa valutakursen. På så sätt kan du slippa onödiga avgifter som tullar på din reskassa.