Inför din utlandsresa kan det vara bra att du ser över vilken typ av kreditkort som fungerar bäst på ditt resmål. Det är också bra att kolla upp kostnader för köp och uttag utomlands så att du inte behöver använda din reskassa till tråkiga och onödiga avgifter. Det skiljer sig en del, vad gäller t ex fördelar och kostnader, mellan de olika bankerna och kortutgivarna. Så du kan tjäna en hel del på att jämföra vilket kreditkort som har flest fördelar för dig då du ska ut och resa.

Att tänka på när du skaffar ett kreditkort för resan

Kreditkort fungerar bra att använda i de flesta delarna av världen. Det kan på så sätt vara bra både av praktiska skäl, men också ur säkerhetssynpunkt, att använda det som betalningsmedel då du är ute och reser.

Många av de kreditkorten som finns på marknaden har också andra funktioner och fördelar. Det kan t ex vara att kortet är anslutet till något bonussystem som gör att du samlar bonuspoäng, det kan också vara speciella försäkringar som är bra att ha då du är på resa och det kan även vara fördelar som låga avgifter vid uttag och användning i andra länder.

Eventuella kostnader att kolla upp innan du ger dig iväg:

 • Avgifter för uttag – Detta kan vara en engångssumma eller ett procentuellt påslag på summan som du tar ut.
 • Avgifter för användning av kortet – Detta kan också vara ett procentuellt påslag på den totala summan som du handlar för.
 • Årsavgift – En del kreditkort har höga årsavgifter, men tar inte ut några andra avgifter.
 • Räntor – Vissa kreditkort tar inte ut några som helst avgifter, men lägger istället på ränta på krediten. Det kan vara bra att veta om så att det inte blir en otrevlig överraskning.
 • Försäkringar – Vanligen ingår en enklare reseförsäkring i kreditkortsavtalet. Men det kan vara bra att kolla upp exakt vad försäkringen täcker, så att du är säker på din resa.

Fördelar och nackdelar

En av de stora fördelarna med att ha ett kreditkort då du är ute och reser är förstås smidigheten. Du behöver då inte växla till landets valuta, utan använder kortet lika smidigt som hemma. (Detta är förstås lite beroende på var i världen du befinner dig.) En annan fördel är säkerheten. Om du råkar ut för bedrägeri eller stöld så ersätter kreditgivaren detta, på så sätt behöver du inte bli ekonomiskt drabbad.

Nackdelarna med ett kreditkort på resan är många gånger avgifter och kostnader som tillkommer då du använder ditt kort. Kontrollera detta innan du reser iväg, så att du kan försöka undvika dessa trista utgifter.

Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort är ett kort som ger dig många fördelar, och framför allt fina rabatter när du ska ut och resa. När du handlar med ditt kort får du 1% i bonus, eller Cash Points som det kallas. Detta gäller alla dina köp. Dessa Cash Points kan du sedan använda som rabatt på dina flygresor med flygbolaget Norwegian. Detta kan sänka kostnaden för din resa med ganska mycket. Du får dessutom minst 5% i bonus om du betalar din resa med kortet. De Cash Points som du samlar genom dina köp kan inte lösas in på annat sätt än hos flygbolaget Norwegian.

Detta är Bank Norwegian kreditkort:

 • Kortet är helt avgiftsfritt.
 • Inga avgifter tillkommer heller vid uttag i automat. Ett valutapåslag på 1,75% tillkommer dock vid köp eller uttag utomlands.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd utan extra kostnad.
 • Upp till 45 dagars räntefri kredit.
 • En kredit på upp till 100 000 kr.

När du använder Bank Norwegian kreditkort att betala med sparar du samtidigt till din nästa semester. Ett mycket enkelt sätt att bättra på reskassan utan att anstränga sig.

Santander Mitt Kort

Santander Mitt Kort är ett bra kort att ha med sig när man är ute och reser. Kortet är ett kreditkort som är anslutet till Mastercard. Så det är gångbart över hela världen. Kortet har inget bonussystem som många andra kort har, däremot så är avgifterna med Santander Mitt Kort väldigt få och små. Kortet kostar ingenting, och du betalar heller inga avgifter som avi-avgifter eller uppläggningsavgifter som annars brukar kunna tillkomma.

Med Santander Mitt Kort får du också en bra reseförsäkring. Den omfattar avbeställningsskydd, bagageförsening, självriskeliminering gällande hem och bil, och en olycksfallsförsäkring.

Detta är Santander Mitt Kort:

 • Inga avgifter vid uttag i automat. Varken i Sverige eller utomlands. Ingen avgift tillkommer heller för valutaväxling i automat utomlands.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd utan extra kostnad.
 • Upp till 60 dagars räntefri kredit.
 • En kreditnivå på mellan 10 000 – 100 000 kr.

Dina räkningar på kortet betalar du enkelt via betaltjänsten Betalo. För denna tjänst betalar du 1% av räkningarnas totala belopp.  Genom Min Shop, som du har tillgång till genom Santander Mitt Kort, kan du ta del av olika erbjudanden, tjänster, försäkringar och rabatter. Santander Mitt Kort är ett förmånligt och billigt kort att använda då du är ute och reser.

Coop MedMera Mer

Detta kort passar dig som gillar att vara ute i världen och se sig om. Kortet är ett kreditkort som är anslutet till Mastercard.
Anledningen till att Coop MedMera Mer är ett bra kort att använda när man är ute och reser är de få avgifterna som kortet erbjuder. Du betalar inga avgifter alls för att ta ut pengar i automat, varken hemma i Sverige eller utomlands. Du betalar heller ingen avgift för valutaväxling eller köp utomlands.

Kravet för kortet är att du blir medlem i Coop, detta kostar 100 kr/år. Men när du är medlem omfattas du genast av Coops bonussystem. I och med detta system samlar du bonus på allt du handlar med kortet. Du får 2 poäng/krona då du handlar på Coop, och 0,5 poäng/krona på övriga ställen. De insamlade poängen kan du sedan byta in mot mat, prylar eller upplevelser hos Coop eller någon av deras partners.

Detta är Coop MedMera Mer:

 • Upp till 54 dagars räntefri kredit.
 • En kreditgräns på 100 000 kr.
 • Gratis årsavgift första året, därefter 348 kr per år.
 • Ingen avgift för extrakort.
 • Rabatter hos Coops partners: SAS, Fritidsresor, GodEl, Polarn O Pyret, Brothers, Swedbus och Nordic Choice Hotels.

Med Coop MedMera Mer följer också en bra reseförsäkring. Den innehåller bl a avbeställningsskydd, köpskydd, prisskydd, självriskskydd, och ger dig rätt till ersättning vid försenat bagage eller förseningar i resan.

Vilket är det bästa kreditkortet för resan?

Alla tre korten passar väldigt bra för dig som reser mycket, men Santander Mitt Kort drar enligt vår mening det längst strået vilket gör att vi utser det till det bästa kreditkortet för resan. Det är framför allt de få och små avgifterna som gör dina utgifter små. Det finns inte något förmånligt bonus- eller poängsystem som många andra kort erbjuder, det är visserligen både en för- och nackdel, men trots att bonus- och poängsystem kan ge många fina fördelar så ger också enkelheten i kortet en fördel i sig.  Santander Mitt Kort är ett riktigt bra och billigt kort att ha med på resan, och det gör också att reskassan ökar indirekt.