Ett betalkort är ett kontokort som du kan använda när du handlar. Precis som med ett kreditkort så läggs summan av det du handlar på en faktura. Du kan alltså handla på kredit även med ett betalkort. Skillnaden mellan kredit- och betalkort är att då du handlar med ett betalkort har du möjlighet att välja om beloppet ska dras direkt från ditt konto, eller om krediten ska belastas. Kreditskulden ska dock betalas in med hela summan på en gång. Med ett kreditkort belastas krediten, och du har möjlighet att betala av din skuld, räntefritt, under en begränsad tid.

Jämför betalkort innan du bestämmer dig

Då du ska bestämma dig för vilket betalkort som du vill använda är det bra om du jämför de olika betalkorten som finns på marknaden. Då du jämför betalkort emot varandra kommer du att se vilka fördelar och nackdelar som finns med de olika korten, och kan då lättare hitta det som passar dig.

Det finns idag en mängd betalkort, och de riktar sig till lite olika användningsområden. T ex betalkort med bonus, som är anslutna till något slags bonussystem, det finns betalkort för barn/ungdomar och betalkort utan kredit.

De flesta betalkorten är anslutna till VISA eller Mastercard. Det är för det mesta bankerna som står för utgivningen av betalkort, men även andra kortutgivare som Diners card och American Express ger ut dessa kort.

Hur använder jag mitt betalkort på bästa sätt?

För att du ska hitta det betalkort som passar dig bäst bör du tänka över vad som är viktigt för dig då du ska använda ditt betalkort. Det kan vara bra att tänka över vilka köpvanor du har, om du tjänar på att kortet är anslutet till ett bonus- eller återbäringssystem.

Om du är ute och reser mycket så kan det förstås vara bra att använda dig av ett betalkort som fungerar enkelt och smidigt utomlands. En del banker och kortutgivare ger ut gratis betalkort, men många tar ut en årlig avgift för korten.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med ett betalkort är bl a att du har möjlighet att välja att belasta ditt konto, eller utnyttja krediten. Det är en bra möjlighet om du vill handla, men skjuta på betalningen en stund. Eftersom fakturan på kreditskulden ska betalas i sin helhet, så riskerar du inte att få en massa extra kostnader som ränta.

Enligt konsumentkreditlagens regler faller du också under kreditgivarens ansvar om något blir fel med ditt köp. Andra fördelar med betalkort är att de ofta kommer olika försäkringar med kortet. Med VISA och Mastercard har du t ex en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd som ingår.

Många av betalkorten fungerar alldeles utmärkt att använda i andra länder, och även att ta ut kontanter med.

Nackdelar med ett betalkort kan vara att du måste betala hela kreditskulden på en gång. Det finns heller ingen direkt maxgräns för hur mycket som krediten tillåter. Detta kan vara en nackdel om du inte har så bra koll på sin ekonomi. En annan nackdel är att vissa banker tar ut dyra avgifter för betalkortet.

Att tänka på när skaffar betalkort

Innan du bestämmer dig för vilket betalkort som är bäst är det bra att tänka över vilket användningsområde du har med ditt betalkort.  Kolla också upp vilka kostnader som kommer med kortet. Årsavgifter, eventuella räntor som läggs på krediten, avgifter för köp och uttag utomlands osv, så att det inte kostnaderna för kortet överstiger fördelarna.

Kontrollera också om det kommer några försäkringar med det kort du väljer, så att du inte betalar i onödan för försäkringar som ingår i ditt betalkort. Annat som kan vara bra att veta är att innan du blir beviljad ditt betalkort, görs det automatiskt en kreditupplysning på dig som kund när du ansöker om kortet.

Skandiabanken Visa

Skandiabankens Visa Bankkort är ett betalkort som fungerar på alla ställen som accepterar Visakort. Du kan också kan ta ut kontanter i uttagsautomater både i Sverige och i övriga delar av världen. Med ett betalkort har du ingen kredit, så pengarna dras från ditt konto på en gång du handlar. Det finns också kombinerade betal- och kreditkort som du själv kan välja om du vill belasta ditt konto eller krediten.

Skandiabankens Visa Bankkort har Visas alla fördelar, t ex reseförsäkring och avbeställningsskydd då du betalar minst hälften av din resa med kortet, du kan också använda kortet över hela världen.

Detta är Skandiabanken Visa Bankkort:

 • Avgiftsfria uttag i hela världen.
 • Inga avgifter då du handlar i Sverige, men ett valutapåslag om du handlar utomlands på 1.65%.
 • Kortet är anslutet till SAS Eurobonus-system som ger poäng på det du handlar.
 • Årsavgift på 240 kr
 • Inga avgifter för avier eller uppläggningskostnader tillkommer.

Med Skandiabanken Visa Bankkort handlar du säkert över hela världen, men även om du handlar på nätet.  Kortet är också ett bra kort för ungdomar att använda. Det är smidigt och du kan via Skandiabankens app eller via hemsidan hålla koll på din ekonomi och få en bra bild över hur du spenderar dina slantar.

Handelsbanken Mastercard

Handelsbanken Bankkort Mastercard är ett betalkort som du kan använda över hela världen. Mastercard är gångbart i de flesta länder och har dessutom fördelar som reseförsäkring och avbeställningsskydd om du betalar minst 50% av den totala kostnaden av din resa.

Du kan enkelt hålla koll på dina köp eftersom pengarna dras från ditt konto direkt då du använder kortet. Du kan också se kontoutdrag och överföringar via Handelsbankens hemsida. Handelsbanken Bankkort Mastercard fungerar också att ta ut pengar med i uttagsautomater världen över.

Detta är Handelsbanken Bankkort Mastercard:

 • Avgiftsfria uttag i hela världen.
 • Inga avgifter då du handlar i Sverige, men ett valutapåslag om du handlar utomlands på 1.50%.
 • Årsavgift på 300 kr
 • Gratis årsavgift för studenter.
 • Du får ett högst personligt kort där du själv kan välja vilket motiv du vill ha på ditt betalkort.

Handelsbanken Bankkort Mastercard är ett enkelt betalkort utan krusiduller. Du använder ditt kort att betala med i affärer, restauranger och på nätet. Du har ingen kreditskuld att oroa dig över och inga dolda, ovälkomna avgifter som t ex aviavgifter, ränta, uppläggningskostnader eller uttagskostnader. Dessutom är det helt gratis om du är studerande.

Länsförsäkringar privat

Ett betalkort är praktiskt att använda, och det fungerar idag att använda i nästan hela världen. Säkerheten är stor med ett betalkort jämfört med att släpa på kontanter. Länsförsäkringar Bankkort privat är kopplat till ditt privatkonto, och pengarna dras från kontot så fort du använder kortet. Kortet fungerar förstås också att göra kontantuttag med, både i Sverige och utomlands. Då betalkortet är anslutet till Visa så får du också ta del av de fördelar som kommer med avtalet. Det är t ex en reseförsäkring och avbeställningsskydd om du betalar minst 75% av din resa med kortet.

Detta är Länsförsäkringar Bankkort privat:

 • Avgiftsfria kontantuttag inom EU. Utanför EU betalar du en avgift på 35 kr för varje uttag.
 • Vid kortköp och uttag av kontanter utomlands tillkommer ett valutapåslag på 1,5%.
 • Du har tjänsten regionspärr, vilket betyder att du kan spärra ditt kort för köp i länder där du inte befinner dig. Det går även att spärra internetköp, och på det sättet ha en säkerhet mot bedrägeri.
 • Årsavgift på 275 kr.

Länsförsäkringar Bankkort privat finns till för användning av både små och större inköp. Som kund har du även en möjlighet att ansluta ditt betalkort till Wrapp. Detta är en tjänst som ger dig en mängd olika erbjudanden. När du utnyttjar erbjudanden och rabatter och betalar med kortet får du summan av rabatten insatt direkt på ditt konto. Via internetbanken eller Länsförsäkringars app kan du få en tydlig bild av din ekonomi, och se dina samtliga köp och överföringar.

Vilket är det bästa betalkortet?

Skillnaden mellan dessa tre kort är relativt liten. Det bästa betalkortet som ändå faller under vår rekommendation är Skandiabanken Visa Bankkort. Detta kort har den lägsta årskostnaden på 240 kr per år, och ger avgiftsfria uttag över hela världen. Några dolda avgifter som räntor, aviavgifter och uppläggningskostnader, som ibland tillkommer, finns inte, vilket är mycket positivt. På så sätt vet man alltid vilka utgifter man har med kortet.

Att kortet är anslutet till SAS Eurobonus och att man samlar poäng då man använder kortet är förstås också ett stort plus. Eurobonus-poängen kan du sedan använda både till resor, kläder, och prylar. Skandiabanken Visa Bankkort är enligt vår ett riktigt bra och smidigt betalkort med flera fördelar.