De större bensinstationerna ger genom samarbete med Visa och MasterCard ut bensinkort med kreditfunktion. Många av bensinkorten ger dig också rabatt på drivmedel, erbjudanden eller bonuspoäng i samband med att du tankar. Genom att jämföra bensinkort och dess olika fördelar, kan du hitta det bästa bensinkortet som du får mest nytta av. Vilket tankkort som är bäst är förstås beroende av dina behov och hur mycket du använder din bil.

Få maximal nytta av ditt bensinkort

Då du ska bestämma dig för vilket kort som du vill använda är det viktigt att du väljer det kort som passar dina behov för att du ska få ut så mycket nytta som möjligt av ditt kort. Många tankkort är kombinerade kredit- och bensinkort. Du har då samma förmåner som med ett vanligt kreditkort, t ex olika försäkringar och ett visst antal dagars räntefri kredit, dessutom är det vanligt att du får erbjudanden kopplat till bensinstationen då du äger ett bensinkort. Med rätt kort kan du spara pengar medan du tankar.

Hur använder jag mitt bensinkort på bästa sätt?

Vilket bensinkort du väljer att använda har förstås att göra med hur mycket du använder din bil. Bor du långt ifrån ditt jobb, eller är du beroende av din bil i arbetet? Ja, då förbrukar du förstås en hel del drivmedel, och kan då därför med fördel välja ett kort som ger dig rabatt på varje liter du tankar. Det finns också tankkort som ger bonus varje gång du använder det (även då du handlar annat än bensin), som ger dig tillbaka pengar i form av kontanter.

Var du tankar, alltså vilken bensinstation som du oftast besöker, kan vara en av de faktorer som spelar in i ditt val av bensinkort. Den bästa affären är förstås att välja det kortet som är knutet till den bensinstationen där du vanligtvis fyller tanken.

Eftersom många bensinkort ofta samtidigt är ett kreditkort så kan användningsområdet förstås variera. Då kan du ju egentligen göra vilka inköp som helst med kortet, även om det är ett bensinkort. Precis som med ett vanligt kreditkort får du en faktura varje månad på det du handlat.

Det finns också bensinkort som är ett rena bensinkort. Dvs, dina tankningar samlas på en månatlig faktura, och du kan inte handla någon annanstans än på bensinstationen.

Fördelar och nackdelar

Till fördelarna med ett bensinkort hör t ex kostnaden. Många av de större bensinbolagen som ger ut korten gör det helt kostnadsfritt. Du får alltså ditt bensinkort helt gratis.

I och med månadsfakturan på dina inköp får du både en bra översikt över inköpen, och kan välja att betala hela fakturan på en gång, eller delar av den. I vissa av bensinkorten ingår det försäkringar. Reseförsäkring är bl a en sådan som är vanligt att den ingår. När du samlar bonus då du handlar med ditt bensinkort så får du bonus på allt du handlar. Även sådant som inte är knutet till bensinbolaget eller själva stationen.

Det finns nackdelar med att äga ett bensinkort, eftersom det inte kostar dig något och du använder det precis så mycket eller lite du vill.

Att tänka på när du skaffar bensinkort

Du ska förstås tänka över vilket behov du har med bensinkortet innan du bestämmer dig för vad du vill använda för slags kort. Jämför gärna mellan olika bensinbolag för att se vad som du får mest nytta av när det gäller bonus, rabatter och förmåner.

När det gäller bensinkort med kreditkort i samma, eller ett rent bensinkort som du bara använder då du tankar, så är det förstås en smaksak. Användningsområdet ökar såklart om du kan använda kortet vid flera tillfällen. Passa också på att kontrollera om det medföljer någon försäkring, så att du inte betalar för samma försäkring på annat håll.

OKQ8 Visa

OKQ8 Visa är ett kombinerat bensin- och kreditkort. Du har alltid rabatt då du handlar drivmedel på OKQ8, men du kan även använda kortet på övriga ställen där du kan betala med kreditkort. Som ägare av ett OKQ8-kort blir du automatiskt medlem i OKQ8 och får återbäring på det du handlar.

Återbäringen är 2% och du får bonus på alla dina köp. Du får ut din samlade bonus en gång per kvartal, och kan då ta ut din bonus i kontanter. Du har en kreditgräns på 50.000 kr och räntefri kredit i upp till 45 dagar. Med internetbanken eller en app kan du enkelt hålla koll på transaktioner, fakturor och saldo.

Detta är OKQ8 Visa:

 • 2% bonus på alla dina tankningar, och 20 öre i rabatt per liter.
 • Du betalar inga avgifter alls för kortet. Detta gäller även om du vill ha ett extrakort.
 • Du får fina erbjudanden som ger dig rabatter på varor och upplevelser.
 • Flexibel betalning, som innebär att du kan välja om du vill sätta in pengar på kortet, eller utnyttja den kredit du har möjlighet till. Om du väljer att sätta in pengar får du 0,5% i sparränta.
 • En kompletterande reseförsäkring ingår om du betalar delar av din resa med kortet.

Med OKQ8 Visa kan du även ta ut pengar i uttagsautomater både i Sverige och utomlands. Du betalar dock en avgift för den tjänsten. Det läggs på 3% på samtliga kontantuttag, och även ett valutapåslag på 2% då du handlar med kortet utanför Sveriges gränser. OKQ8 finns på 700 ställen runt om i landet, så det finns många tillfällen till att utnyttja ditt OKQ8 Visa och samtidigt samla bonus.

Circle K Mastercard

Circle K Mastercard (före detta Statoil Mastercard) är ett bensin- och kreditkort som ger dig bonus på allt du handlar. Du får också rabatt på drivmedel. När du använder ditt kort, oavsett om du tankar eller handlar någon annanstans så tjänar du 0,5% i bonus. Om du tankar mer än 1000 liter per år så får du dubbel bonus.

Din samlade bonus betalas ut i checkar som du på en bemannad bensinstation kan byta mot kontanter. Du får alltså riktiga pengar tillbaka då du handlar med ditt Circle K Mastercard. Circle K Mastercard har ingen årsavgift, du betalar heller ingenting om du vill ha ett extrakort. Via en app eller internetbanken kan du får en bra översikt över ditt saldo och dina köp.

Detta är Circle K Mastercard:

 • Bonus på alla dina tankningar, och 15 öre per liter i rabatt (på bemannade stationer).
 • En kreditgräns på 200 000 kr, och 60 dagars räntefri kredit.
 • En reseförsäkring med olycksfallsförsäkring ingår om du betalar delar av din resa med kortet. Detta ingår i försäkringen: Avbeställningsskydd, förseningsförsäkring, bagageförsäkring, självriskeliminering och självriskskydd om du använder hyrbil utomlands.
 • En feltankningsförsäkring ingår med upp till 5000 kr.

Det går även att göra kontantuttag i automater både i Sverige och utomlands. Men för den tjänsten får du betala en avgift, 3% på kontantuttag, och 2% i valutapåslag då du handlar med kortet utomlands. Andra avgifter är en aviavgift på 15 kr.
Circle K Mastercard är ett smidigt och användbart kort, med ett generöst bonussystem som ger dig riktiga pengar tillbaka då du handlar.

Shellkortet

Shellkortet är anslutet till Mastercard och fungerar som både ett bensin- och kreditkort. Shellkortet har ett bonussystem som innebär att vart du än använder ditt kort så får du 1% i bonus. Dock inte på drivmedel, där har du istället en rabatt per liter du tankar. Bonusen betalas ut en gång per kvartal. Du får då en check som du kan lösa in, och få pengar i handen, på en bemannad Shellstation.

Detta är Shellkortet:

 • 15 öre per liter i rabatt då du tankar på bemannade stationer.
 • 1% i bonus på allt du handlar, även på konkurrerande bensinstationer, och överallt annars. Detta gäller dock inte drivmedel.
 • Det ingår en reseförsäkring i ditt Shellkort.
 • 54 dagars räntefri kredit och en kreditgräns på 100 000 kr.
 • Du betalar ingenting för ditt Shellkort, det är helt gratis.

Shell är ett internationellt företag som finns på många ställen i världen. Förutom att använda ditt kort som ett kreditkort kan du ta ut pengar i automater både i Sverige och i andra länder. Uttagen är förenade med en avgift på 2%, var i världen du än tar ut pengarna. Du betalar också en avgift på 1,50% om du handlar med ditt kort utanför Sverige. Övriga avgifter som tillkommer är en aviavgift på 19 kr.

Shellkortet kan användas på bensinstationer över hela världen, och ger dig bonus på alla köp du gör. Med Shellkortet får du också återbäring i form av riktiga pengar.

Vilket bensinkort är bäst?

Det bästa bensinkortet, som ger dig mest fördelar och kostar minst att använda är OKQ8 Visa. Med detta kort får du den bästa bonusen samtidigt som du också får den bästa rabatten på drivmedel då du tankar. Med flexibel betalning får du också möjlighet att välja om du vill utnyttja krediten eller sätta in pengar som du också får sparränta på.

Med OKQ8-kortet kommer också erbjudanden, som inte bara omfattar köp på själva bensinstationerna, utan även ger andra rabatter som t ex på upplevelser eller resor. OKQ8 Visa är det bästa bensinkortet, och är gångbart på bensinstationer över hela Sverige, men också i övriga butiker och på andra ställen som man kan betala med kort på.