Ett bankkort är ett betalkort som är knutet direkt till ditt bankkonto, pengarna dras ifrån ditt konto när du handlar. Med ett bankkort kan du även ta ut kontanter från ditt konto i en uttagsautomat. Det finns flera sorters bankkort som vänder sig till olika personer och användningsområden. T ex bankkort för barn eller ungdom, bankkort som fungerar bra utomlands, bankkort med eller utan avgifter osv. En bra idé är att du jämför bankkort och dess olika fördelar och nackdelar innan du bestämmer vilket som är det bästa bankkortet för dig. I vår jämförelse över de bästa bankkorten hjälper vi dig att hitta det kort som passar bäst för dina behov.

Hur använder du ditt bankkort på bästa sätt?

Då du ska bestämma dig för vilket bankkort som du vill använda är det viktigt att du väljer ett kort som gör att du kan få ut så mycket nytta som möjligt av ditt kort. Det kan också vara bra att jämföra och se över kostnader med kortet så att det inte kostar mer än vad det smakar. Med rätt kort kan ditt bankkort underlätta din vardag.

Hur du använder ditt bankkort på bästa sätt är förstås beroende av vad som är viktigt för dig i ditt användande. Frågorna du bör ställa till dig själv innan du bestämmer dig för vilket kort som passar dig bäst är t ex:

 • Hur ser dina köpvanor ut?
 • Är det viktigt att bankkortet har så låga kostnader som möjligt?
 • Är det viktigt att det ingår bra försäkringar i kortet?
 • Är det kanske viktigt att det är smidigt att använda kortet utomlands?

Svaren kan sedan ge dig en bra fingervisning om hur du ska ska tänka för att hitta det bästa bankkortet.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med ett bankkort som är knutet till ditt bankkonto är bland annat att du får en bra överblick över vilka pengar du har och hur mycket du gjort av med. Eftersom pengarna dras direkt från ditt konto när du handlar eller tar ut kontanter, så kan du enkelt följa din ekonomi. Du kan på så sätt inte göra av med pengar som du inte har. De flesta banker har idag appar där du snabbt kan logga in och se dina köp och tillgångar.

Ett bankkort är ett bra val för dig som är under 18 år. De flesta banker beviljar inte krediter till personer som inte är myndiga, men bankkort får användas av ungdomar under 18 år. Andra fördelar med bankkort är att de ofta kommer med olika försäkringar utan kostnad, som bakas in i kortet.

Nackdelar med ett bankkort kan vara att vissa banker tar ut dyra avgifter för själva kortet, eller då du handlar. Att du t ex måste handla för en viss summa för att slippa betala små eller större avgifter.

Det som är en fördel, att du inte kan handla för pengar som du inte har, kan förstås också bli till en nackdel om behovet av extra tillgångar plötsligt skulle dyka upp. I övrigt är bankkort ett väldigt enkelt och smidigt sätt att handla på, både i affärer och på nätet.

Att tänka på när du skaffar ett bankkort

Tänk över vilket användningsområde du är i behov av med ditt bankkort. Kolla sedan upp vilka kostnader som eventuellt tillkommer. En del bankkort är helt gratis medan andra har en rätt hög årsavgift.

Kontrollera också om det kommer några försäkringar med kortet, så att du inte på annat håll betalar för samma försäkringar som ingår i bankkortet. Att kortet lätt kan spärras, om du skulle bli bestulen eller förlora ditt kort på annat sätt, kan också vara bra att kolla upp.

ICA bankkort Maestro

Ica bankkort Maestro är ett smidigt kort som ger dig många möjligheter. Då du lätt kan sköta dina ärenden via internetbanken, och ta ut och sätta in pengar i samtliga Ica-affärer, så är tillgängligheten med kortet stor. Med Ica bankkort Maestro kan du enkelt göra alla dina inköp, även utanför Ica-butikerna. Det fungerar som ett vanligt bankkort.

Du tjänar Ica bonuspoäng då du handlar på Ica, och du får dessutom dubbel bonus om du också använder dig av Ica-bankens försäkring, lånetjänster och även har ett sparande. Summan av det du köper dras direkt från ditt kort som är kopplat till ditt konto, så du använder dig inte av någon kredit. Ica bankkort Maestro är ett bra kort för ungdomar. Du som är under 21 år betalar inga avgifter alls.
Detta är ICA bankkort Maestro:

 • Bonus på alla dina köp på Ica.
 • Du kan enkelt göra insättningar och uttag i alla Ica-butiker. Du betalar inga avgifter för dessa tjänster.
 • Avgiftsfritt för dig som är under 21 år. För dig som är över 21 år kostar kortet endast 25 kr per månad.
 • Tillgång till bank och ärenden över internet 24 timmar per dygn.

De kostnadsfria tjänster som ingår i kortet är t ex kontantuttag i uttagsautomat i både Sverige och utomlands, kontoutdrag per post varje månad och samtliga internettjänster. De kostnader som kan tillkomma är ett valutaväxlingspåslag på 1.25% om du handlar eller tar ut utländsk valuta, och om du använder kortet att ta ut pengar eller växlar på en bank eller ett växlingskontor betalar du en avgift på 35 kr. ICA bankkort Maestro är ett kort som ger dig många möjligheter och kostar lite att använda.

Nordea debit Visa

Nordea Debit är ett Visakort som är kopplat direkt till ditt konto i Nordea. Samtliga köp och uttag dras direkt från ditt konto. Du kan hålla koll på din ekonomi på ett smidigt sätt genom att använda dig av internetbankens tjänster för att t ex kontrollera saldo, göra överföringar eller betala räkningar. Du använder ingen kredit med detta kort, du handlar alltså bara med pengar som du har.

Detta är Nordea Debit:

 • Kortet är kostnadsfritt för dig som ännu inte fyllt 18 år. För dig över 18 år kostar kortet 24 kr per månad.
 • Du har ett stort användningsområde med Nordea Debit. Med över 29 miljoner inköpsställen över hela världen har du ett kort som du enkelt kan använda var du än är.
 • Tillgång till bank och ärenden över internet 24 timmar per dygn.
 • Det ingår en kompletterande reseförsäkring med Nordea Debit, den innehåller bl a ett kostnadsfritt avbeställningsskydd.

Kraven för att få skaffa Nordea Debit bankkort är att du måste ha fyllt 16 år och ha ett konto i Nordea. Tjänster som kommer med kortet och som du inte betalar något extra för är t ex kostnadsfria uttag i automat i Sverige, Norden och inom EU samt avgiftsfria uttag av utländsk valuta hos Forex, X-change och Svea ekonomi.

Du får även en kompletterande reseförsäkring från Europeiska ERV som du inte betalar något extra för. Denna försäkring är giltig i upp till 60 dagar. Det som däremot kostar extra är uttag i automat utanför EU och Norden, uttag via bank eller växlingskontor och växling till utländsk valuta i Sverige. För dessa tjänster betalar du 40 kr per tillfälle.
Nordea Debit är bankkortet med ett stort användningsområde och fina förmåner.

SEB Bankkort VISA

SEB Bankkort Visa är ett bankkort som är enkelt att använda och som har Visas alla fördelar. Kortet har direkt koppling till ditt bankkonto så summan du handlar för dras direkt då du handlar eller tar ut pengar i en automat. Visa är gångbart i större delar av världen och villkoren ger dig inte bara ett lättanvänt bankkort, utan även en reseförsäkring med avbeställningsskydd om delar av din resa betalas med kortet.

Med internettjänster i SEB´s Enkla vardagen kan du utföra bankärenden när det passar dig. Dessa tjänster kostar 35 kr per månad.

Detta är SEB Bankkort Visa:

 • Du som är mellan 16 och 18 år får ett rabatterat pris för ditt kort. Du betalar bara 240 kr per år för ditt kort, medan övriga betalar 300 kr per år.
 • Tillgång till bank och ärenden över internet 24 timmar per dygn.
 • Fria uttag i automater i Sverige och inom EU. Du betalar inga avgifter för uttag här.

Övriga tjänster, som t ex uttag av kontanter utanför Sverige och EU, kostar 35 kr per uttag. Detta gäller både för uttagsautomater och i banker eller växlingskontor. Vid köp utomlands betalar du en avgift på 1,65% för valutaväxlingspåslag.

SEB Bankkort Visa är ett enkelt betalningssätt. Inga krångliga villkor, utan ett bra bankkort utan otydligheter.

Vilket bankkort är bäst?

Vid jämförelse mellan dessa tre bankkort och dess villkor, totala kostnader och olika förmåner så har vi kommit fram till att det bästa bankkortet just nu är ICA Bankkort Maestro. Kortet har de lägsta kostnaderna, både vid användning i Sverige och utomlands, ICAs bankkort har inte heller så många avgifter för de tjänster som kommer med kortet.

Tillgängligheten som det innebär att kunna sätta in och ta ut pengar på vanliga ICA-affärer gör att friheten blir större med detta kort jämfört med andra alternativ. Även det förmånliga bonussystemet som finns med kortet gör att du får återbäring i form av värdecheckar, som sedan användas i ICA-butiker runt om i landet. ICA-kortet är helt enkelt ett riktigt bra bankkort som är väl utformat för att göra det enkelt för dig som kund.